Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie funkcjonuje od 1988 roku.
Obszary
technologia żywności i żywienia, zootechnika
Prowadzi interdyscyplinarne badania wyjaśniające mechanizmy oddziaływania środowiska, w tym żywności, na jakość życia człowieka i dobrostan zwierząt. Działalność naukowa jednostki to biotechniki i biotechnologia rozrodu, interakcje pomiędzy składnikami żywności a organizmem człowieka, doskonalenie wartości odżywczej żywności, nowatorskie narzędzia diagnostyczne, zrównoważona akwakultura i ochrona bioróżnorodności.
W Instytucie funkcjonują Centra Doskonałości, międzynarodowe CENEXFOOD i krajowe BIOANIREP. Prowadzony projekt WELCOME2 ERA Chair (Horyzont2020) wykreuje kolejne w obszarze nutrigenomiki. Instytut posiada status Krajowego Naukowego Ośrodka Wiodącego i jest członkiem Europejskiej Wspólnoty Wiedzy i Innowacji EIT Food – partnerstwa nauki i biznesu na rzecz tworzenia innowacji w sektorze rolno-spożywczym. Posiada logo „HR Excellence in Research”, które gwarantuje najwyższe standardy polityki kadrowej.
Zespoły naukowe Instytutu korzystają z metodycznego i infrastrukturalnego wsparcia laboratoriów typu core facility, m.in. Biologii Molekularnej, Analizy i Obrazowania Komórek i Tkanek, Sensoryki Żywności, Metabolomiki i Proteomiki. Instytut posiada Stację Badawczą w Popielenie, w której prowadzone są badania z udziałem lokalnych ras bydła oraz hodowanego tam od ponad 70 lat konika polskiego.
Instytut szkoli młodą kadrę – jest liderem Interdyscyplinarnej Szkoły Doktorskiej Nauk Rolniczych, realizuje programy stypendialne (m.in. PACIFIC) i organizuje międzynarodowe szkoły letnie rozwijające kompetencje w zakresie przedsiębiorczości i tworzenia innowacji. Za wzorcową realizację misji społecznej odpowiedzialności nauki, w konkursie Polskiej Agencji Prasowej i Ministerstwa Nauki, jako najlepsza instytucja w kraju Instytut otrzymał tytuł „Popularyzatora Nauki”.