16 sierpnia 2023
Naukowcy PAN zbadają potencjał miodów w profilaktyce chorób cywilizacyjnych
Potencjał miodów do zapobiegania m.in. nadciśnieniu tętniczemu, otyłości i chorób neurologicznych – zbadają naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie w ramach projektu finansowanego z NCBiR.
– Miody są bogate w wiele składników o prozdrowotnym działaniu,
co zostało już opisane w publikacjach naukowych. My podjęliśmy się sprawdzenia potencjału miodu w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Zweryfikujemy, czy miody – wzbogacone o celowane dodatki antyoksydantów pochodzenia naturalnego – mają potencjał
do zapobiegania m.in. nadciśnieniu tętniczemu, otyłości czy chorób neurologicznych takich jak np. Alzheimer – mówi dr Małgorzata Starowicz, kierownik Zakładu Chemii i Biodynamiki Żywności IRZiBŻ PAN w Olsztynie.
Polska jest największym producentem miodu w Europie, a jego produkcja jest istotnym elementem krajowej gospodarki
W ocenie dr Małgorzaty Starowicz, warto monitorować i udoskonalać techniki analityczne do oznaczania poziomu związków bioaktywnych, czyli taki które mogą wpływać na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu, ponieważ wysokie zanieczyszczenie środowiska, stosowanie środków ochrony roślin czy zmiany klimatyczne (np. susze) negatywnie wpływają na ilość produkowanego przez pszczoły miodu oraz na jego jakość.
– Najczęściej spożywanymi rodzajami miodów są wielokwiatowy, lipowy
i gryczany. Wszystkie miody są zdrowe, jednak we wcześniejszych naszych badaniach wykazaliśmy, że to ten ostatni – miód gryczany – jest najbogatszym źródłem związków polifenolowych spośród podstawowych gatunków miodów i to on wykazuje najwyższą aktywność przeciwutleniającą – wskazuje naukowczyni.
Czym się kierować kupując miód?
– Często konsumenci kierują się krystalizacją miodu uważając to za walor negatywny, jednak jest to proces naturalny. Warto pamiętać, że każdy miód jest specyficzny pod tym względem np. miód akacjowy może pozostać płynny nawet przez kilkanaście miesięcy, w przeciwieństwie
do miodu rzepakowego, który krystalizuje bardzo szybko, bo proces krystalizacji zaczyna się już po 1-2 tygodniach. Z kolei miód wrzosowy krystalizuje przybierając postać „galaretkowatą” – mówi badaczka.
Przypomina też, że najlepiej kupować miód z prosto z pasieki albo
od lokalnych producentów.
Projekt pt. „Opracowanie miodów krajowych o podwyższonych właściwościach funkcjonalnych, wzbogaconych o celowane dodatki antyoksydantów pochodzenia naturalnego w profilaktyce chorób cywilizacyjnych” jest finansowany ze środków Narodowego Centrum Badań i Rozwoju, w ramach konkursu Nutritech. Partnerami są: Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie oraz Mazurskie Miody Bogdan Piasecki.