21 lutego 2024
Agnieszka Wierzbicka („A co PAN radzi?” #19)
Agnieszka WIERZBICKA
specjalistka w dziedzinie żywienia zwierząt związana z Instytutem Genetyki i Biotechnologii Zwierząt PAN o bogatym doświadczeniu zarówno naukowym, jak i biznesowym. Zajmuje się badaniem wpływu diety na zdrowie, dobrostan i produktywność zwierząt gospodarskich i domowych. Jest autorką wielu publikacji naukowych i popularnonaukowych na ten temat. Prowadzi także działalność dydaktyczną i konsultacyjną w zakresie żywienia zwierząt.
W tym odcinku usłyszysz:
W tym odcinku usłyszysz:
- Czym zajmuje się dziedzina „technologia żywności”?
- Różnica między technologią żywności, a dietetyką
- Jak „technologia żywności” rozwiązuje obecne problemy z żywieniem?
- Dlaczego polska żywność jest najlepsza?
- Dla kogo są te studia?
- Co można robić po studiach technologii żywności?
- Jak wiąże się technologia żywności z przemysłem?
- Jakie przedmioty należy opanować, by lepiej odnaleźć się na tych studiach?
- Dlaczego gotowanie nie jest w temacie tych studiów?
- Zarobki po studiach technologii żywności
- Czym charakteryzuje się praca technologa żywności?
- Jakie może być największe rozczarowanie w pracy technologa żywności?
- Czego w przyszłości można się spodziewać w tej branży?
- O niesamowitych projektach i wygranych konkursach w branży