Komitet Biotechnologii PAN

W 1989 r., z inicjatywy prof. Włodzimierza Ostrowskiego (prezes Oddziału PAN w Krakowie), powołano po raz pierwszy KB przy Prezydium PAN. Zakres merytoryczny prac KB obejmował innowacyjne techniki inżynierii genetycznej otwierające zupełnie nowe możliwości w zakresie produkcji żywności, leków i diagnostyki medycznej oraz produkcji przemysłowej.


Zakres działania KB PAN:

  • Czerwona biotechnologia (ang. red biotechnology) to biotechnologia, której głównym obszarem zainteresowania jest służba zdrowia.
  • Zielona biotechnologia (ang. green biotechnology), nazywana też agrobiotechnologią, zajmuje się aspektami związanymi z rolnictwem, rozwiązaniami stosowanymi w celach spożywczych i niespożywczych.
  • Biała biotechnologia (ang. white biotechnology) to biotechnologia zajmująca się wykorzystaniem systemów biologicznych w przemyśle i ochronie środowiska.
  • Niebieska biotechnologia (ang. blue biotechnology) obejmuje szeroko rozumianą problematyką biotechnologii wód, tj. jezior, rzek, mórz i oceanów.
  • Fioletowa biotechnologia (ang. violet biotechnology) – zajmuje się zagadnieniami społecznymi, takimi jak akceptacja żywności GM, problemami prawnymi w tym legislacją, ochroną własności intelektualnej, jak również zagadnieniami filozoficznymi i etycznymi.