Komitet Biotechnologii PAN
W 1989 r., z inicjatywy prof. Włodzimierza Ostrowskiego (prezes Oddziału PAN w Krakowie), powołano po raz pierwszy KB przy Prezydium PAN. Zakres merytoryczny prac KB obejmował innowacyjne techniki inżynierii genetycznej otwierające zupełnie nowe możliwości w zakresie produkcji żywności, leków i diagnostyki medycznej oraz produkcji przemysłowej.
Zakres działania KB PAN:
- Czerwona biotechnologia (ang. red biotechnology) to biotechnologia, której głównym obszarem zainteresowania jest służba zdrowia.
- Zielona biotechnologia (ang. green biotechnology), nazywana też agrobiotechnologią, zajmuje się aspektami związanymi z rolnictwem, rozwiązaniami stosowanymi w celach spożywczych i niespożywczych.
- Biała biotechnologia (ang. white biotechnology) to biotechnologia zajmująca się wykorzystaniem systemów biologicznych w przemyśle i ochronie środowiska.
- Niebieska biotechnologia (ang. blue biotechnology) obejmuje szeroko rozumianą problematyką biotechnologii wód, tj. jezior, rzek, mórz i oceanów.
- Fioletowa biotechnologia (ang. violet biotechnology) – zajmuje się zagadnieniami społecznymi, takimi jak akceptacja żywności GM, problemami prawnymi w tym legislacją, ochroną własności intelektualnej, jak również zagadnieniami filozoficznymi i etycznymi.