Instytut Agrofizyki im. B. Dobrzańskiego PAN

Instytut Agrofizyki PAN (IA PAN) prowadzi badania na rzecz zrównoważonej produkcji rolniczych surowców roślinnych


Obszary
agronomia, inżynieria i ochrona środowiska, technika rolnicza

Badania nad opracowaniem metody wytwarzania biodegradowalnego nanokompozytu na bazie nanocelulozy uzyskanej z odpadu owocowo-warzywnego

Ma to na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego oraz ograniczenie niekorzystnych zmian środowiskowych i klimatycznych. Obiektami badań jednostki są gleba, roślina i surowiec roślinny pochodzenia rolniczego, mikroorganizmy glebowe i roślinne oraz atmosfera i gazy cieplarniane.

Istotne społecznie i gospodarczo zagadnienia, będące przedmiotem misji i celów strategicznych Instytutu, mają swe źródło w fizycznych, chemicznych i biologicznych procesach w skali molekularnej. Dlatego realizacja celów strategicznych polega na badaniu zjawisk zachodzących w systemie gleba-roślina-atmosfera w skali od molekularnej do makroskopowej z wykorzystaniem wiedzy z różnych dyscyplin nauk rolniczych, nauk ścisłych i przyrodniczych.

Prototyp urządzenia do rejestracji i analizy biospeckli w owocach i warzywach (niedestrukcyjna ocena jakości) wykorzystywany w Instytucie Agrofizyki PAN

Głównymi celami strategicznymi Instytutu Agrofizyki PAN są zapewnienie właściwych warunków dla uprawy roślin rolniczych oraz wysokiej jakości żywności z surowców roślinnych. Instytut przez swoje działania stara się też ograniczać oraz zapobiegać skutkom zmian klimatycznych. Pracownicy jednostki zajmują się także rozwojem biogospodarki cyrkularnej.

Cele IA PAN są realizowane poprzez interdyscyplinarne badania podstawowe, przemysłowe oraz prace rozwojowe. Budowanie potencjału naukowego Instytutu odbywa się m.in. poprzez kształcenie i rozwój naukowców. Jednostka współpracuje z jednostkami sektora publicznego i prywatnego, a wyniki badań naukowców są publikowane w periodykach naukowych o światowym zasięgu.